شهادت سپهبد سلیمانی موجب تهاجمیتر شدن سیاست خارجی کشور در جبهههای مختلف خواهد شد. تهاجمی به همراه هوشمندی موجب ازاله امریکا از منطقه میشود . امریکا به دلیل مستاجر بودن در منطقه آسیبپذیریهای زیادی در قبال ایران دارد. وجود پایگاههای متنوع و ناوهای متحرک در آبهای منطقه یکی از آسیبپذیرها و ضعفهای اصلی امریکا میتوند […]
شهادت سپهبد سلیمانی موجب تهاجمیتر شدن سیاست خارجی کشور در جبهههای مختلف خواهد شد. تهاجمی به همراه هوشمندی موجب ازاله امریکا از منطقه میشود . امریکا به دلیل مستاجر بودن در منطقه آسیبپذیریهای زیادی در قبال ایران دارد. وجود پایگاههای متنوع و ناوهای متحرک در آبهای منطقه یکی از آسیبپذیرها و ضعفهای اصلی امریکا میتوند باشد. نیروهای امریکا در منطقه با دلهره و اضطراب زندگی خودشان را میگذرانند. این امر در درازمدت باعث استهلاک روحی و روانی سربازان را به دنبال خواهد داشت . ترامپ رئیسجمهور بیخرد و نادان امریکا با اقدام نسنجیده خود چند هدف را دنبال میکرد. مهمترین هدف ایجاد رضایتمندی در امریکا برای انتخابات آتی و کم کردن فشار داخلی بود. در این هدف به نظر میرسد هنوز اقناع کامل داخلی را نتوانسته همراه سازی کند زمزمههای اختلاف در داخل سیاستمداران در حال افزایش است. هدف بعدی ایجاد شکاف در جبهه مقاومت بود در این هدف هم ناموفق و عکس عمل گردید. با شهادت سپهبد سلیمانی و ابومهدی مهندس نوعی همگرایی در عراق بین گروههای شیعه و تصویب اخراج امریکا از عراق در پارلمان ضربه سنگینی به امریکا بود. تظاهرات میلیونی امروز هم در عراق نشان از ناموفق بودن استراتژی ترامپ را میرساند. هدف بعدی تضعیف جبهه مقاومت و تقویت جبهه عبری عربی بود که در این هدف هم موفقیتی حاصل نگردید. کشورهای عربی که تا حال در پشت امریکا سنگر گرفته بودند احساس ناامیدی بدون پشتوانه در مقاطع حساس دست داده اند. از طرفی اراده و قدرت ایران بیش از گذشته در وجود حاکمان عربی و عبری مستولی گردیده است. کشورهای عربی تا حال امریکا را بعنوان ناجی نگاه میکردند ولی امروزه احساس تنهایی و بدون پشتوانه مطمئن و رها شده میپندارند. امریکا در دوره ترامپ ثابت کرد که دنبال منافع صرف مادی است به خاطر امنیت کشورهای عربی حاضر به هزینه کردن نیست . در دوره ترامپ شخصیت حاکمان عربی کاملاً تحقیر میشود . این احساس حقارت باعث از دست دادن اعتماد به نفس آنها شده است.نتیجه اینکه لاجرم بایستی دنبال همگرایی و اصلاح سیاستهای فرسوده وبی نتیجه گذشته را جبران کنند منتها به دلیل احساس تحقیر بدنبال جایگاه رو به رشد ایران روند اصلاح روابط موثر خواهد بود.
هدف بعدی ترامپ ایجاد اختلاف داخلی در ایران بود که وقایع بنزین آبان ماه سیاستمداران امریکا و برخی گروههای وطن فروش را کمی امیدوار کرده بود. با شهادت سردار دلها نه تنها ایجاد انشقاق در داخل نشد بلکه موجب اتحاد وانسجام داخلی مثال زدنی و تقویت روحیه ضدامریکایی در داخل گردید. این اتفاق به نوعی ثابت کرد که امریکا دنبال آزادی انسانها نیست بلکه دنبال اسارت مادی و معنوی ملتهاست. به ملتهای منطقه هم نشان داد که امریکا در صورت تضعیف منافعش حاضر به هر اقدام شیطانی است. لذا بنوعی احساس همگرایی منطقهای در حال شکلگیری است. به نظر میرسد ابهت امریکا در حال از بین رفتن در بین مسلمانان و حتی غیرمسلمانان منطقه است. ابزار اصلی امریکا برای فشار به ایران اقتصادی است خوشبختانه به تدریج تابآوری اقتصاد ایران در مقابل تنشها و تکانهای بیرون در حال تابآوری بیشتر میباشد. تحریم ترامپ باعث تقویت اقتصاد بدون نفت و فکر صادرات محور در حال شکلگیری است . البته در مطالعه تاریخ کشورهای توسعه یافته متوجه میشویم که همین کشورها در زمان خود شرایط بدتر و سختی را پشت سر گذاشتند. با وحدت و استقامت امکان رونق محصولات داخلی و بزرگتر کردن اقتصاد کشور با اصلاح الگوی سبک زندگی و مدیریت مناسب شرایط و اصلاح امور صادراتی و کیفیت بخشی محصولات امکان به ریل در آوردن توسعه اقتصادی وجود خواهد داشت.
به نظر میرسد با اشتباه راهبردی ترامپ قدرت منطقهای ایران در حال تثبیت شدن و نقش محوری وراهبری واستراتژیک در منطقه را به دنبال خواهد داشت. با اتخاذ سیاستهای خارجی و داخلی مناسب و اقتضایی نرم و سخت و هوشمندانه این جایگاه مناسب کشور در جهان فراهم خواهد شد.
به قلم:دکتر احمد باقری