آبرسان  یکی از مناطق محوری شهر تبریز است. چهارراه آزادی (آبرسان) که در تقاطع بزرگراه آزادی (از سمت جنوب)، بلوار هفت تیر (از سمت شمال) و خیابان امام خمینی (از سمت شرق و غرب) قرار دارد، به عنوان مرکز منطقه آبرسان شناخته می‌شود. در زمان‌های قدیم به این دلیل که امتداد خیابان آبرسان به ربع […]

آبرسان  یکی از مناطق محوری شهر تبریز است. چهارراه آزادی (آبرسان) که در تقاطع بزرگراه آزادی (از سمت جنوب)، بلوار هفت تیر (از سمت شمال) و خیابان امام خمینی (از سمت شرق و غرب) قرار دارد، به عنوان مرکز منطقه آبرسان شناخته می‌شود.

در زمان‌های قدیم به این دلیل که امتداد خیابان آبرسان به ربع رشیدی منتهی می‌شد، این چهارراه را به «خواجه رشید فضل‌الله همدانی» نامیدند ولی بعدها این نام منسوخ شد و تا به امروز نام آبرسان معروف است.

چهارراه امروزی آبرسان تقریبا انتهای محله خیابان است، که در جنوب آن کارخانه بزرگ حاجی یوسف آقا قزوینی و کارخانه بافندگی ظفر بود که درختان کهنسال این کارخانه در حال حاضر نیز در نزدیکی چهارراه آبرسان وجود دارند.

درسالهای ۱۳۲۸ و ۱۳۲۹ که در تبریز برای اولین بار لوله‌کشی آب انجام شد، آب اصلی شهر توسط یک لوله بزرگ از روستای فتح‌آباد به شهر جریان یافت و به‌طور مستقیم از خیابان امام خمینی تا قونقاباشی و راه‌آهن ادامه داشت. خط فرعی لوله‌کشی از خیابان خاقانی به طرف دامنه عون بن علی می‌رفت که در آن مکان منبع آبی ساخته بودند که امروزه هم به نام «منبئح اۆستی» مشهور است. چون به علت ازدیاد جمعیت ساکن حاشیه شهر آب این لوله کفایت نمی‌کرد، تصمیم گرفتند از همین چهارراه امروزی آبرسان به شمال شهر لوله کشی و آب خط لوله آب واقع در خیابان خاقانی را تقویت کنند. از همان زمان نام این چهارراه و خیابان در میان مردم به آبرسان مشهور شد.

البته برخی منابع نیز معتقد هستند که کلمه آبرسان کوتاه شده نام «آلپ ارسلان» پادشاه تورک و مقتدر سلسلیه سلجوقیان بود که آوازه وی در سده دهم میلادی در سراسر جهان طنین انداز بود.

«آلپ ارسلان» یک لقب تمجیدی به زبان تورکی به معنای «شیر شجاع» می‌باشد. در زمان تسلط او بر ایران تورکان وسعت قلمرو خود را به بزرگترین حد تاریخ ایران رساندند. وسعت قلمرو سلجوقیان از شرق تا ماوراءالنهر و از غرب تا دریای مدیترانه و بیت المقدس امتداد می‌یافت. شهر تبریز نیز مدتی عنوان پایتختی این امپراتوری را داشت.

چهارراه آبرسان هم اکنون یکی از مراکز اصلی و مرکزی شهر تبریز می‌باشد. که مراکز مهمی مانند چندین برج و ده‌ها مرکز خرید، هتل اینترنشنال و هتل گسترش، پارک مفاخر، مقبره باقرخان و سردار همایون قاسم‌خان والی (اولین شهردار تبریز) و دیگر مفاحر آذربایجان، کلینیک هلال احمر، سازمان نوسازی مدارس، بهزیستی، حفاظت محیط زیست، اوقاف و امور خیریه و ساختمان‌های مرکزی بانک سپه و صادرات و … در این منطقه قرار دارند.