نماینده ولی‌فقیه در آذربایجان شرقی:‌ هیئت‌های حسینی در ایام کرونا به مرکز رزمایش کمک‌های مومنانه تبدیل شدند
نماینده ولی‌فقیه در آذربایجان شرقی:‌ هیئت‌های حسینی در ایام کرونا به مرکز رزمایش کمک‌های مومنانه تبدیل شدند
نماینده ولی‌فقیه در آذربایجان شرقی:‌ هیئت‌های حسینی در ایام کرونا به مرکز رزمایش کمک‌های مومنانه تبدیل شدند

حجت‌الاسلام‌ والمسلمین سید محمدعلی آل‌هاشم شامگاه پنجشنبه در آیین اختتامیه هجدهمین اجلاس بین‌المللی تجلیل از پیرغلامان و خادمان حسینی که در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) تبریز برگزار شد، با اشاره به اینکه این اجلاس برای نخستین پایتخت تشیع افتخار است اظهار داشت: تبریر شایسته این میزبانی است اما باید زودتر از این میزبان می‌بودیم.

وی با بیان اینکه سخن عشق از هر زبانی شیرین است، افزود: در شهری افتخار میزبانی را داریم که در روزگاری نه چندان دور خاستگاه بزرگمردان و سخنوران و عاشقانی بوده که در آسمان مدح و مرثیه می‌درخشند. زنده نگه داشتن آرمان و هدف مقدس کربلا مرهون این بزرگمردان بوده که در خفقان دوران رضاخانی و عدم‌ تعطیلی روضه خانگی، مجالس عزای اباعبدالله الحسین(ع) را سرپا نگه داشتند.

نماینده ولی‌فقیه در آذربایجان شرقی با تاکید بر اینکه مجالس عزای امام حسین (ع) باعث شد تا با غیرت حسینی، مردم تبریز در ۲۹ بهمن باعث پیروزی انقلاب شوند گفت: مردم این خطه با تعصب دینی قهرمانان‌کربلا در دفاع مقدس و دفاع از حرم‌ باعث پویایی این نهضت شده و باعث جاودانی این حادثه شده است.

وی با اشاره به اینکه تبریزی های عاشق فقط تکیه بر معشوق کرده و اقامه عزا نمودند، ابراز داشت: قدمت عزاداری شیعه به دشت کربلا بر می‌گردد چرا که نخستین عزاداران، بانوان خاندان عترت بودند که پس از واقع کربلا به اسارت در آمدند.

آل‌هاشم با اشاره به اینکه عزاداری آذربایجان و تبریز ویژگی‌های خاصی دارد، خاطرنشان کرد: ویژگی مهم مراسمات‌ تبریز، ابداع انواع عزاداری است که هر کدام ریشه چندصد ساله دارد و از سبک و شعر و لباس خاصی برخوردار است.  

وی مراسمات عزاداری و دستجات عرب، عجم، شاخسی و زنجیرزن را از مراسمات خاص مردم تبریز عنوان‌کرد و افزود: این دستجات، طولانی ترین عزاداری در جهان برای شهدای کربلا اقامه می کنند. از ۸ محرم ۶۰ ساعت در ۵ روز و هر روز به مدت ۱۲ ساعت عزاداری صورت می‌گیرد.

امام‌ جمعه تبریز با اشاره به اینکه مردم بسیاری از عاشقان اهل بیت از اقصی نقاط ایران و جهان برای تماشا و حضور در عزاداری بازار و دستجات حسینی به این شهر سفر می‌کنند که متاسفانه به دلیل کرونا عزاداری بازار تعطیل شد، افزود: هیئت‌ها تعطیل نشدند و به مرکز رزمایش کمک‌های مومنانه تبدیل شدند.

آل‌هاشم با اشاره به اینکه بیرق دستجات عرب به عنوان عزاداری‌های خاص آذربایجان از سال ۱۲۰۰ برافراشته شده است گفت: این نوع عزاداری‌ها بیش از ۲۴۰ سال قدمت دارند.

وی “شاخسی” را به عنوان یکی دیگر از عزاداری‌های خاص تبریز برشمرد و ابراز داشت: شاخسی یک رژه و اعلام آمادگی برای یاری و جان نثاری راه اباعبدالله الحسین (ع) است.

نماینده ولی‌فقیه در آذربایجان شرقی دومین ویژگی و نقش عزاداری آدربایجان را کیفیت و غنای اشعار مداحی دانست و گفت: مستند محور بودن و سرودن احوالات وقایع با مقتل محوری، اصل اساسی اشعار عاشورایی آذربایجان است. از ویژگی‌های دیگر، خلوص و گریه کردن پیرغلامان این شهر است، طوری در عزای حسین گریه می‌کنند که انگار فرزند و عزیز خود را از دست داده‌اند. 

وی با تاکید بر اینکه این عَلَم‌ها و عزاداری‌ها به آسانی به دست ما نرسیده است، تصریح کرد: این عزاداری‌ها خفقان دیده، روضه‌های درگوشی و گریه بی صدا دیده است و باید نسل به نسل زنده نگه‌داریم.

امام جمعه تبریز، ادامه داد: این عزاداری‌ها خاستگاه عدالتخواهی، مبارزه با طاغوت، پشتیبانی از دفاع مقدس و مدافعان حرم بوده است.

وی با بیان اینکه پیرغلامان اهل بیت (ع) پیشگام بیانیه گام دوم و ایجاد تمدن اسلامی خواهند بود، افزود: هیئت‌های تبریز پرچمدار خدمت صادقانه به مردم هستند چراکه در رزمایش کمک‌های مومنانه، بسته‌های متعدد توسط پیرغلامان حسینی راهی منزل نیازمندان شده است.

آل‌هاشم در پایان‌ در آستانه سالروز درگذشت استاد شهریار و روز شعر و ادب فارسی یادی از استاد شهریار کرد و اظهار داشت: استاد شهریار در عزای امام حسین (ع) اشعار متعددی سروده و در این آستان، خدمات ارزشمندی داشته است.