تبریزکهن- پس ازبروز ویروس کرونا در کشور شاهد آن هستیم که؛ انزوا، ترس، عدم اطمینان ، آشفتگی اقتصادی و مشکلات مختلف در خانوادهها تقریبا رو به افزایش بوده و جامعه هدف ما نیز از این قاعده مستثنی نیست، این مطلبی بود که مدیرکل بهزیستی آذربایجانشرقی در آستانه هفته سلامت روان عنوان نمود.
به گزارش خبرنگار ما از تبریز؛ دکتر فرگل صحاف در یک نشست مطبوعاتی در جمع خبرنگاران ضمن گزارش برنامه های هفته سلامت روان طی سخنانی گفت: تشخیص افراد دارای معلولیت و بیماران روانی از جمله وظایف ICF است که در این راستا ۳۳۴ نفر بیمار روانی در ۶ ماه سال جاری تایید شده است.
وی افزود:در زمان های گذشته فقدان بیماری و حالت رفاه جسمی و روانی جزوی از سلامت تعریف میشد ولی اکنون این تعریف دامنه وسیع به خود گرفته و سلامت روان و نبوداختلالات روان شامل خوب بودن ذهن،خودمختاری،کفایت، ادراک خودکار، استقلال، خودشکوفایی و تواناییهای فردی است.
وی خاطر نشان شد؛ این رخ دادها باعث گردیده تا با افزایش ساعت مشاوره به صورت حضوری و آنلاین نسبت به ارایه خدمات به اقشار مختلف و جامعه هدف باشیم .
مدیرکل بهزیستی آذربایجانشرقی در ادامه با اشاره به نگهداری بیماران روانی مزمن در مراکز شبانه روزی و روزانهی بهزیستی، اظهار داشت:هم اینک ۵۱۷۹ پروندهی بیمار روانی مزمن در استان داریم که ۶۲ درصد آنها مستمری بگیر ثابت بهزیستی استان را تشکیل می دهند .
مدیرکل بهزیستی آذربایجانشرقی با تاکید بر اینکه بهداشت روان از نیاز های ضروری همه افراد جامعه محسوب می گردد تصریح کرد؛ اگر این مقوله فرا گیر نباشد چارچوب جامعه با اختلال روبهرو خواهد شد و در همین اثنا بیماریهای افسردگی، اسکیزوفرنی، دو قطبی و مصرف الکل از جمله شایعترین بیماریهای بهداشت روان است که متاسفانه در کشورما نیز افسردگی و اضطراب از شیوع بیشتری برخوردار بوده است .
دکتر صحاف ادامه داد: با اقداماتی که به عمل آمده یک معاونت پیشگیری و اجتماعی ایجاد شده که با ۳۵۷ روانشناس و ۶۰۹ مرکز فعال دولتی و غیردولتی ۱۷۰ مرکز مثبت زندگی در طی دراز مدت و میان مدت و کوتاه مدت ارایه خدمان میدهند.
مدیرکل بهزیستی آذربایجانشرقی ؛اشاره ای هم به فعالیت ۶۰۰ مرکز فعال دولتی و غیردولتی در حوزهی پیشگیری بهزیستی و ۱۷۰ مرکز مثبت زندگی در آذربایجان شرقی،کرد و اضافه نمود: بهزیستی از سال ۷۵ انجام مشاورههای تلفنی و حضوری را اجرایی کرده و در حال حاضر ۱۷۱ مرکز مشاوره در استان وجود دارد که ۱۵۱ آن غیر دولتی و ۲۰ مرکز دولتی را دربر دارد.
وی خاطر نشان شد: طی یکسال گذشته بیش از ۹۷ هزار نفر از مراکز مشاورهی بهزیستی به صورت تلفنی و حضوری خدمات مشاوره دریافت نموده اند و همچنین سال گذشته آموزش مهارتهای زندگی و پیش از ازدواج به طور مجازی به ۳۳ هزار نفر ارائه گردیده که این اقدامات شامل برنامه ریزی و آموزش لازم برای جلوگیری از طلاق در پنج سال اول زندگی بوده است؛ چرا که بر اساس آمارها بیشترین میزان طلاق متاسفانه در پنج سال اول زندگی به وقوع می پیوندد .
این مقام عالی در بهزیستی آذربایجانشرقی عنوان کرد: خوشبختانه آموزش ها در این مراکز عمدتاً منتج به نتیجه می گردد و درطول یکسال گذشته، ۴۰۲ هزار مورد مشاوره طلاق انجام شده است که باعث شده میزان سازشها در زمینه طلاق توافقی به ۱۵/۵ درصدبرسد.
وی اشاه ای هم به آمار بیماران روانی کرد و عنوان داشت: در حال حاضر بیش از پنج هزار و۱۷۸ پرونده افراد با بیماری روانی در این مرکز به ثبت رسید هاست .
مدیرکل بهزیستی استان با تاکید بر اینکه بیماری اوتیسم یک شاخص اساسی و شناخته شده در ایجاد بیماری روانی مزمن است که اگر پنج سال طلایی کودک عبور کند شود شاید بهبودی آنبا روند سخت مواجه می گردد .
وی همچنین با اشاره بر اینکه در کنار مراکز نگهداری بیماران روانی مزمن خانههای یک چهارم راه و یک دوم راه نیز وجود دارد، خاطر نشان شد: بیماران روانی بعد از بهبود نسبی که بتوانند یک چهارم کارهای خود را انجام دهند به مرکز یکچهارم راه منتقل میشوند و اگر بتوانند ۵۰درصد کارهای شخصی را انجام دهند به مراکز یک دوم راه انتقال می یابند .
صحاف با بیان اینکه مشاورهها در چندین سطح عمومی و تخصصی سلامت روان انجام طبقه بندی می گردد اظهار داشت: خط ۱۴۸۰ خط دولتی بوده و به صورت رایگان از ساعت ۸ صب تا ۱۲ شب اقدام به مشاوره مختلف می نماید.
مدیرکل بهزیستی آذربایجان شرقی با اشاره به ارتباط تلفنی مشاوران با خط ۱۲۳ در مواقع بحران با افراد،متذکر شد؛افرادی که دچار بحرانهایی از جمله کودک همسری، همسر آزاری، خودکشی و غیره میشوند میتوانند با خط ۱۲۳ تماس بگیرند و مشکلات خود را به سمع و نظر کارشناسان برسانند و در این اثنا طی یکسال گذشته، ۱۵ هزار تماس با خط ۱۲۳ در خصوص بحرانها از جمله کودک همسری، خودکشی و سایر اتفاقات تلخ ضبط شده است.
مدیرکل بهزیستی آذربایجان شرقی با بیان این که یک مرکز موقت نگهداری هم برای طیف اوتیسم پیش بینی گردیده و عمده هدف،از آن نگهداری کودکان اوتیسم در خانه است ولی خانوادهها برای انجام کارهای خود به تجدید قوا و تنفس نیاز دارند لذا کودکان در خانه های اقامت موقت نیز به طور روزانه نگهداری می شود تا تنفسی برای والدینشان باشد .
وی ادامه داد : از بهمن ماه سال ۹۸ سامانه غربالگری سلامت روان به طور عمومی راه اندازی شده اگر فردی دچار استرس و یا احساس نیاز به مشاوره داشته باشدمی تواند از این سامانه مشاوره بگیرد.
وی یاد آور شد ؛ در حال حاضر ۱۷۱ مرکز مشاوره وجود دارد که طی یکسال گذشته ۹۸ هزار و۸۰۲ مورد خدمات مشاوره انجام داده اند و از این آمار ۳۵ هزار و ۸۲۴ مورد حضوری و ۶۱ هزار و ۹۷۰ مورد از طریق تلفن بوده است .
صحاف در پایان تاکید کرد: خانواده های که کودک ۳ تا ۶ ساله دارند به پایگاه های سنجش برای غربالگری در سراسر استان مراجعه نمایند .
گفتی است «بهزیستی، عبارت است از مجموعه ای هماهنگ از برنامه ها و فعالیتهایی که زیر نظارت یا کمک دولت، برای بهبود زندگی افراد و گروههای آسیب پذیر جامعه، انجام میشود». این تعریفی است که سازمان ملل متحد از بهزیستی ارائه کرده است.