کرونا کشنده است یا خیر؟ از ماسک استفاده کنیم یا نه؟ این روزها رسانهها تا چه اندازه با مردم صادق هستند؟ اخبار منتشر شده در فضای مجازی تا چه میزان حقیقت دارد؟ اینها تنها تعدادی اندک از پرسشهایی است که این روزها و با ورود کرونا به کشور، ذهن مردم را درگیر خود کرده است. […]
کرونا کشنده است یا خیر؟ از ماسک استفاده کنیم یا نه؟ این روزها رسانهها تا چه اندازه با مردم صادق هستند؟ اخبار منتشر شده در فضای مجازی تا چه میزان حقیقت دارد؟ اینها تنها تعدادی اندک از پرسشهایی است که این روزها و با ورود کرونا به کشور، ذهن مردم را درگیر خود کرده است. پرسشهایی که شاید به برخی از آنها پاسخ داده شده و تعدادی در بازار داغ شایعات، بی پاسخ مانده است.
در همین رابطه، با دکتر طاهره سوری، متخصص بیماریهای عفونی و معاون درمان بیمارستان رازی که یکی از هزاران کادر درمانی حاضر در خط نخست مبارزه با ویروس کرونا است، گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانید.
چه اندازه میتوان به اطلاعات و اخبار ارائه شده در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی درباره شیوع ویروس کرونا اعتماد کرد؟
من گاهی اوقات نگاهی به فضای مجازی میاندازم و میبینم بسیاری از اطلاعات ایراد دارد. بیشتر دوستان و همکاران به من پیام میدهند و از من میپرسند که چند درصد این توصیهها و حرفهایی که در فضای مجازی وجود دارد صحیح است و به کدام یک از آنها باید عمل کرد؟
من توصیههای لازم را انجام میدهم و به آنها قید میکنم که خیلی به این فضاها توجه نکنند، چون بسیاری از پیامها و توصیهها به هیچ عنوان صحت ندارد. به همین دلیل به همه مردم توصیه میکنم برای جلوگیری از گمراهی و ایجاد شایعه، حتما اطلاعات را از سایتها و منابع معتبر دنبال کنند. چرا که حجم بسیار زیادی از اطلاعاتی که از طریق فضای مجازی در اختیار مخاطبان قرار میگیرد نادرست است و از پایه ایراد دارد. متاسفانه هر کسی یک پیج اینستاگرام ساخته و با تعدادی فالوور مشغول اطلاعرسانی به هر شیوهای است.
رسانهها چقدر در خارج شدن از چرخه همهگیری ویروس کرونا نقش دارند؟
برای خروج از این چرخه، نقش رسانهها پررنگتر از همیشه است. در این مسیر، پزشکان و نظام درمانی یک طرف ماجرا هستند و طرف دیگر، مردم هستند و رسانه پلی میان این دو طرف است.
پیشگیری و جلوگیری از شیوع این ویروس با آگاهی و رعایت مردم شدنی است و این رسانهها هستند که باید اطلاع رسانی درست را انجام دهند.
به همه مردم توصیه میکنم برای جلوگیری از گمراهی و ایجاد شایعه، حتما اطلاعات مربوط به کرونا را از سایتها و منابع معتبر داخلی دنبال کنند. چرا که حجم بسیار زیادی از اطلاعاتی که از طریق فضای مجازی در اختیار مخاطبان قرار میگیرد، نادرست است و از پایه ایراد دارد
رسانهها خیلی وقتها کارشان را انجام میدهند و البته فضای مجازی خلاف آن عمل میکند. برای مثال، آیا استفاده از ماسک برای افراد سالم بالاخره ضروری است یا نه؟
یکی از شایعههایی که چند روزی است در فضای مجازی پخش شده، همین موضوع استفاده کردن یا نکردن از ماسک است که عدهای میگویند چون کشور با کمبود ماسک مواجه است، رسانهها میگویند استفاده از آن ضرورتی ندارد.
اما واقعا اینگونه نیست، چون فردی مثل من که روزانه با افرادی که تست کرونای آنها مثبت است، ارتباط دارد، لازم است فقط از یک ماسک ساده استفاده کند. من زمانی که میبینم مردم بی جهت از ماسکهای فیلتردار استفاده میکنند، واقعا حسرت میخورم، چون استفاده از این ماسکها، آن هم برای افرادی که مبتلا نیستند، هیچ ضرورتی ندارد و تنها باعث اتلاف منابع میشود.
درست است، در این مورد رسانهها اطلاع رسانی کردهاند، اما برخی از مردم به آن بیتوجه بوده یا تحت تاثیر اطلاعات غلط فضای مجازی قرار گرفتهاند.
دکتر طاهره سوری
رسانهها در این مسیر باید چگونه عمل کنند؟
برای مثال تلویزیون میتواند با دعوت از متخصصان و پزشکان ماهر و سرشناس، که مردم به آنها اعتماد بیشتری دارند، شرایط اقناعسازی جامعه را فراهم کند تا آنان کمتر برای کسب اطلاع به سراغ فضای مجازی بروند.
در این بحران، رسانه باید نشان دهد که همدل با مردم است و سلامتی آنها برایش اهمیت دارد، البته خوشبختانه تا کنون این اتفاق از جانب رسانهها افتاده است و مردم هم نسبت به موارد بهداشتی پیشگیرانه آگاهی دارند.
من به عنوان پزشک وقتی با بیمارانم مواجه میشوم، یکسری موارد بهداشتی را به آنها میگویم و نکته امید بخش ماجرا اینجاست که مراجعهکنندگان کاملا در جریان هستند و این موارد را رعایت میکنند؛ این یعنی رسانه کار خودش را به درستی انجام داده و همدل مردم بوده است. مردم هم تمایل دارند که همکاری کنند، فقط باید اطلاعات صحیحی به آنها داده شود.
فکر میکنم مردم، صحیحترین اطلاعات را تنها میتوانند از رسانههای معتبر داخلی پیگیری کنند، نه رسانههای خارجی که بعضا با قصد تشویش اذهان عمومی و شایعهپراکنی اخبار را منتشر میکنند.
متاسفانه، این روزها، بازار شایعات به شدت داغ است و همین موضوع باعث میشود که اضطراب بیمورد به افراد منتقل شود.
متاسفانه، این روزها، بازار شایعات به شدت داغ است و همین موضوع باعث میشود که اضطراب بیمورد به افراد منتقل شود. امیدوارم مطالبی که از جانب رسانهها، چه داخلی و چه خارجی منتشر میشود، اضطراب را کاهش دهد. چون هیچ چیز بدتر از اضطراب، باعث کاهش ایمنی بدن نمیشود و توان مقابله با بیماری را کاهش نمیدهد
این اضطراب چه قدر در سلامت مردم تاثیرگذار است؟
زیان اضطرابی که ناشی از این اخبار و شایعات است، بسیار سنگین است و صدمات روحی فراوانی را به مردم وارد میکند. در حال حاضر ترس از کرونا، بیشتر از خود این ویروس شیوع پیدا کرده است. افرادی که به این ویروس مبتلا میشوند، بهبود مییابند اما مشکلی که وجود دارد، این است که اغلب فکر میکنند هرکسی به این بیماری مبتلا شود، فوت خواهد کرد که خوشبختانه اینگونه نیست. اما اضطراب و استرس ناشی از اخبار کذب درباره این بیماری، صدمات سنگینی را به همراه دارد.
امیدوارم مطالبی که از جانب رسانهها، چه داخلی و چه خارجی منتشر میشود، اضطراب را کاهش دهد. چون هیچ چیز بدتر از اضطراب، باعث کاهش ایمنی بدن نمیشود و توان مقابله با بیماری را کاهش نمیدهد.
بهتر است مردم آرامش خودشان را حفظ کنند و بدانند که این ویروس نه اولین اپیدمی است و نه آخرین اپیدمی، اما اگر نهادها، رسانهها،پزشکان و بیمارستانها وظایف خودشان را بدانند و به آن عمل کنند، باهمکاری تک تک افراد میتوان هر چه سریعتر از این چرخه بیماری خارج شد.
به نقل از:https://www.khabaronline.ir/news/1360213/%D8%AA%D9%88%D8%B5%DB%8C%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%AE%D8%B7-%D8%A7%D9%88%D9%84-%D9%85%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D8%B2%D9%87-%D8%A8%D8%A7-%DA%A9%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%A7-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%B1%D8%B3%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%87%D8%A7